PROGRAMOK

Próbáld ki!

Hangszersimogató

Hallgasd meg és próbáld ki a különleges hangszereket! Hozzáértő zenész mutatja be a hangszerek történetét és használatát, a bátrak kézbe vehetik, ki is próbálhatják őket.  Olyan keleti-türk ritkaságokkal ismerkedhettek, mint a dutár, a dombra, a marinhur, ujgur daff, de a nélkülözhetetlen, saz, baglama és doromb is kéznél lesznek.

Türkmén szőnyegcsomózás

Tanulj meg szőnyeget csomózni a Pont Fesztiválon!

A szőnyegcsomózás technikája több évezredes múltra vezethető vissza. Közép-ázsiai nomád törzsek készítettek először csomózott textíliákat. A technika terjedésével időben és földrajzilag is eltérő változatok alakultak ki: van, amelyik inkább a geometrikus mintavilág kialakításának kedvez (gördesz vagy török csomózás) és van, ami inkább a lágyan hajló, íves, ornamentikus, florális minta megvalósításához (szenné vagy perzsa csomózás) előnyösebb. Akár a képeskönyvek, az ember olvasni tud bennük, ha ismeri és megfelelően értelmezi a különböző mintákat és díszítéseket.

Ha szeretnél megismerkedni a csomózás különböző technikáival és szívesen készítenéd el saját kis hazavihető mintaszőnyeged, akkor a Pont Fesztiválon a helyed!

Színezés gyerekeknek

Türkmén motívumokon alapuló színező fogalakozás gyerekeknek. Nagy Mari nemezművész vezetésével a jelképekből mesék szövődnek, a formákból legendák és a belső-ázsiai népek kultúrája elevenedik meg.

Nemezelés gyerekeknek

Nagy Mari vezetésével a gyerekek is kipróbálhatják az ősi technikát. Nem csak ékszereket, fejpántot és nemezlabdát készítünk, a nemezelés hagyományával és a köré szövődő mesékkel ismerkedhetnek kicsik és nagyok. A nagyjából fél órás foglalkozásokba egész délután be lehet kapcsolódni.

Huun-Huur-Tu torokéneklő workshop

A WORKSHOP BETELT, VÁRÓLISTÁRA TUDTOK MÉG JELENTKEZNI!

A torokéneklés világhírű mesterei szűk egyórás workshop-on mutatják be a különleges énektechnika fajtáit és alapjait. A résztvevők átfogó képet kaphatnak a torokéneklés hagyományáról, kontextusáról és képzésének fiziológiájáról az együttes tagjaitól. Vezetésükkel ki is próbálhatjáktok a technikát, a workshop végén pedig közvetlen közelből hallgathatjátok a Huun-Huur-Tu-t.

A részvételhez regisztráljatok  ITT!

A workshop angol nyelven folyik, tolmácsot nem tudunk biztosítani.

A WORKSHOPON A REGISZTRÁCIÓ UTÁN, AZNAPRA ÉRVÉNYES – DÉLUTÁNI VAGY KONCERT – JEGGYEL LEHET RÉSZT VENNI. A WORKSHOPRA CSAK A PONTOSAN ÉRKEZŐKET TUDJUK BEENGEDNI, KÉSŐBB BECSATLAKOZNI NEM LEHET.

Gyerekfoglalkozás: türkmén fejdísz és agyaglovacska készítés

A több száz éves hagyományok tovább élnek napjainkban is, modern formában újjászülethetnek a gyerekek által készített tárgyakban, miközben megismerhetik a régi meséket, mondákat és hiedelmeket.

A pusztai népek lovas hagyományai apró, kézzel készült agyag lovacskákban születnek újra, a türk népek mesés szépségű asszonyainak díszei a ma kislányain saját maguk készítette fejdíszeken, ékszerekben köszönnek majd vissza.

A foglalkozást elsősorban 6 éves kortól ajánljuk, de a nagyobb gyerekek és a szülők is bátran becsatlakozhatnak a foglalkozást tartó múzeumpedagógusok segítségével.

 

Élő Xilofon/ Boomwhackers

Legyél te is xilofon!

Hangolt műanyag csöveket segítségével zenélünk, egy élő xilofont alkotva. Annyi csövet osztunk ki, ahány hangot fel szeretnénk használni, egy karmester irányítja a közös játékot. Pár perc alatt eljutunk az egyszerű ritmusjátékoktól a közismert dallamokig!

Regisztrálj ITT!

WORKSHOPON A REGISZTRÁCIÓ UTÁN, AZNAPRA ÉRVÉNYES – DÉLUTÁNI VAGY KONCERT – JEGGYEL LEHET RÉSZT VENNI. A WORKSHOPRA CSAK A PONTOSAN ÉRKEZŐKET TUDJUK BEENGEDNI, KÉSŐBB BECSATLAKOZNI NEM LEHET.

EBRU – papírmárványozás gyerekeknek

Papírmárványozás gyereknek

Az ebru, ősi papírdíszítő művészet, Ázsiából indult hódító útjára, és valószínűleg arab közvetítéssel került Európába. Jelentése perzsául felhőt vagy felhőset jelent. A technika lényege, hogy vízbe növényi ragasztóanyagot keverünk, majd a folyadékra ökörepe oldattal megbolondított festéket viszünk fel. Az elkészült képet a folyadék felszínére simított papír segítségével rögzítjük. Egy képet soha nem lehet ugyanúgy elkészíteni, minden kép egyedi és utánozhatatlan, ezért megismételhetetlen műalkotás. Másolhatatlansága miatt sokáig állami dokumentumokat írtak ilyen papírokra.

Az ebru-műhelyen 6 éves kortól várjuk szeretettel a résztvevőket.

Jegyek

A bérlet a fesztivál összes programjára érvényes.
A pénteki programok ingyenesen látogathatók.
Az esti jegy a délutáni programokra is belépést biztosít.
A programok 6 éves kor alatt ingyenesek.

Március 31. szombat

Április 1. Vasárnap

Bérlet

Elővétel (RENDEZVÉNY NAPJÁIG)

ESTI KONCERTEK

Rendezvény napján

DÉLUTÁNI PROGRAMOK

500 Ft

500 Ft

———————

ESTI KONCERTEK

3000 Ft

3000 Ft

5000 Ft